Fyzika hrou

Fyzika v kuchyni

Odzkoušeno v ŠOKu a na akci Věda před a pod radnicí.

Zpracovala RNDr.Věra Bdinková

1.Smažená zmrzlina

Materiál:

2 vejce, 4 lžíce Solamylu, asi 250–300 ml zmrzliny, 250 g oleje nebo ztuženého tuku, 150 g kokosu (jemněji strouhaného)

Pomůcky:

malé kovové sítko, malý vyšší hrnec, polévková lžíce, miska,vidlička

Provedení:

Vejce ušleháme se škrobem pomocí vidličky. Ze zmrzliny (z mrazničky) vykrojíme lžící kus zmrzliny. Obalíme ho ve vajíčku se škrobem, v kokosu, znovu ve vajíčku a v kokosu. Tímto způsobem obalíme všechny kousky zmrzliny a dáme je na chvíli do mrazničky. Při obalování pracujeme pečlivě, aby nebyla na zmrzlině žádná místa bez těstíčka.

Do malého vyššího hrnce dáme olej nebo ztužený tuk. Kousek obalené zmrzliny položíme do malého sítka a rychle ponoříme do rozpáleného oleje. Smažíme krátce do zežloutnutí.

Smaženou zmrzlinu vyklopíme na talířek. Můžeme ozdobit šlehačkou, ovocem či čokoládou a hned podáváme.

Vysvětlení:

Zmrzlina neroztála. Obal z těstíčka tvořeného vajíčkem se škrobem a kokosem po vložení do rozpáleného tuku vytvoří tuhou vrstvu, která je tepelným izolantem. 

 

2. Zeleninová chuťovka vařená v nafukovacím balónku

Materiál:

kousek cukety, papriky, rajčete, brambor, sůl, česnek,voda

Potřeby:

malý propanbutanový vařič, nafukovací balónek, provázek, dlouhé nůžky nebo kleště

Provedení:

Cuketu, brambory a rajče oloupeme. Všechny potraviny nakrájíme na kostečky o velikosti asi 0,5 cm a nasypeme do balónku. Přidáme trochu soli a česneku. a nakonec vodu. Balónek nahoře zavážeme a uděláme smyčku. Předtím se však ujistíme, že v balónku nezůstal vzduch a že voda je na všech místech, kde se bude plamen dotýkat balónku.

Zapálíme kahan (plamen mírný). Balónek držíme nad plamenem ve výšce několik centimetrů. Voda v balónku se bude pomalu zahřívat, balónek se bude nafukovat. Snažíme se, aby voda nebyla úplně vařící, ale jen horká, proto míček vždy na chvíli dáme mimo plamen. Po 5 – 10 minutách budou potraviny měkké Balónek položíme na talíř, necháme trochu vychladnout a pak ho rozstřihneme. Uvařenou chuťovku vysypeme na malý talířek a můžeme přizdobit krájenou bazalkou.

Do zeleninové směsi můžeme přidat i nadrobno nakrájenou uzeninu.

Vysvětlení:

Voda je lepší vodič než vzduch. Odvádí teplo a zahřívá se k teplotě varu, která je nižší než zápalná teplota nafukovacího balónku. Při varu vody zůstává teplota vody i v okolí balónku stálá. Dodáváním tepla se voda vypařuje. Teprve, až by se voda vypařila, zvýšila by se rychle teplota balónku, který by se začal seškvařovat. 

3.Smažené vajíčko“Volské oko“ v papírové pánvi

Materiál:

vajíčko, trochu stolního oleje

Pomůcky:

malý propanbutanový vařič, kancelářský papír A4, 4 kancelářské sponky, 2 dřevěné kolíčky na prádlo, zápalky, hrníček, štěteček

Provedení:

Z papíru A4 vystřihneme čtverec o straně 18 –20 cm a složíme z něj tradičním způsobem krabičku s okrajem asi 2 – 3 cm, kterou v rozích zpevníme kancelářskými sponkami. Do protějších rohů ve zpevněných místech dáme 2 dřevěné kolíčky na prádlo. Zapálíme vařič a upravíme na malý plamen.

Dno papírové krabičky natřeme stolním olejem. Vajíčko rozbijeme do hrníčku a nalijeme ho do papírové pánvičky.

Papírovou pánvičku držíme za kolíčky několik centimetrů nad plamenem. Pánvičkou lehce pohybujeme nad plamenem. Na částech papíru, které jsou nad plamenem, musí být vajíčko. Toto je nejobtížnější fáze pokusu, protože pánev se prohýbá.

Vysvětlení:

Je podobné jako v předcházejícím pokusu. Žloutek a bílek totiž obsahují vodu. Voda odvádí teplo a papír se nemůže zahřát na potřebnou zápalnou teplotu.

4.Želatinová optika

Materiál:

2–3 balíčky želatiny (nejlépe plátkové), voda

Pomůcky:

hrníček, plech, ostrý nůž, laserové ukazovátko, vařič

Provedení:

Želatinu uděláme podle návodu, použijeme však menší množství vody (asi 2/3 doporučeného množství), aby byla želatina tužší.Tekutou želatinu nalijeme na plech a necháme v chladnu ztuhnout. Plech předtím vypláchneme studenou vodou.

Ztuhlou želatinu vyklopíme na prkénko a vykrajujeme z ní různé tvary optických těles (spojku, rozptylku, různé hranoly, model optického vlákna…). Pak sledujeme průchod laserového paprsku přes tato tělesa. Laserovým ukazovátkem měníme úhel dopadu paprsku. Můžeme tak demonstrovat průchod světla optickým prostředím, odraz světla, lom světla, úplný odraz světla.

Vysvětlení:

Ztuhlá želatina je čiré optické prostředí, kterým laserový paprskem prochází. Na rozhraní 2 optických prostředí vzduch – želatina pak dochází podobně jako u rozhraní vzduch°-°sklo k lomu paprsku. Část světla se i odráží.

Poznámka:

Použitá optická tělesa můžeme opatrně rozpustit v trošce horké vody a znovu nechat ztuhnout pro další použití.

Literatura:

1. Scientific American Explorations, Spring 2001

2. Physical Education, January 2004

3. BDINKOVÁ,V. Debrujárská kuchařka, AMD ČR 1998

Příloha:

Fotogralerie:

Obr.: Smažená zmrzlina

                 

Obr.: Zeleninová chuťovka

                    

Obr.: Smažené vajíčko

        

Obr.: Želatinová optika